Hoe lang moet je loopgips?

Na de operatie moet u meestal 6 weken met uw been in het gips. U moet dan lopen met krukken. Afhankelijk van de soort operatie mag u met hulp van de fysiotherapeut na 3 of na 6 weken de enkel weer gaan belasten (iets meer met uw been gaan doen).

Hoe douchen met gipsbeen?

Gips mag niet nat worden. Dat betekent gelukkig niet dat je niet kan douchen of in bad kunt. Dankzij een speciale waterdichte douchehoes kan je gewoon genieten van een douche of bad.

Is het erg als gips nat wordt?

Gips- en kunststofverband mag niet nat worden, omdat de onderlaag zeer slecht droogt. De huid blijft te lang vochtig wat huidirritaties en huidcomplicaties kan geven. U kunt er dus niet mee douchen of zwemmen. Er bestaan speciale hoezen om het verband te beschermen tegen water.

Kan je zwemmen met een gips?

U kunt er bijvoorbeeld gewoon mee douchen of zwemmen. Het is wel belangrijk dat het gips door u op de juiste wijze wordt verzorgd. De gipsverbandmeester geeft u meer toelichting.

Hoe ver kun je lopen met loopgips?

U mag belasten op geleide van de pijn. Langzaam verhogen Indien afgesproken, gaat u gedurende de periode dat u loopgips heeft het gewicht op uw gipsbeen langzaam verhogen, afhankelijk van de pijn. Met kruk(ken) lopen Als u met ruim de helft van uw eigen lichaamsgewicht mag belasten, kunt u met één kruk gaan lopen.

Heb je krukken nodig bij loopgips?

Een gipsspalk mag je niet belasten, omdat die dan breekt. Je mag dus niet lopen of staan zonder het gebruik van krukken. Je krijgt een recept, waarmee je elleboogkrukken kunt lenen bij de thuiszorg.

Kan je met verband douchen?

Heb je verband om een wond heen? Vraag dan van tevoren of je mag douchen. Vaak mag de wond namelijk wel gespoeld worden met schoon water. Je dient dan wel eerst het verband te verwijderen en na het douchen de wond voorzichtig droog te deppen met een schone doek of op te laten drogen door te luchten.

Hoe maak je gips droog?

Is uw gips een beetje nat geworden? Dan kunt u het droogmaken met een föhn. Is uw gips erg nat geworden? Maak dan een afspraak om naar de gipskamer te komen.

Hoe los mag gips zitten?

Gips hoort stevig (strak) te zitten, zeker in het begin. Na verloop van tijd zit het ‘losser’. Dat komt enerzijds doordat de zwelling afneemt en anderzijds omdat de spieren al snel in omvang verminderen. Dat herstelt als u genezen bent.

Waarom geen Zwemgips?

Soms gaat de huid onder het zwemgips irriteren doordat: Het gipsverband te lang nat blijft. De randen van het zwemgips op de huid drukken. Er zand onder het gips is achtergebleven.

Kun je met gips sporten?

U kunt deze regel aanhouden: de tijd die uw arm in het gips heeft gezeten, heeft u daarna ook nodig voor uw herstel. Pak pas daarna het sporten weer op. Natuurlijk kan deze regel per persoon altijd wat afwijken. Overleg daarom met de gipsverbandmeester of chirurg wanneer u weer mag sporten.

Hoe wandelen met loopgips?

Als u loopgips heeft, zorg er dan voor dat u zo normaal mogelijk loopt. Omdat u de voet niet kunt gebruiken, moet u met kleine stapjes lopen. Bij een loopgipsverband moet u de voet ondersteunen als u zit. Dit kunt u doen door de voet bijvoorbeeld op een krukje te leggen.